|
Se vedlagte PDF som viser et eksempel på en to-togs pendlertogsstyring. Det kan gøres meget finere, f.eks kan man indsætte flere viruelle blokke til bl.a aktivering af lydfunktioner, eller mere glidende hastigheds ændringer. Der kan også indlægges flere sikkerheds check, eller den kan gøres mere "aggressiv". Og med ruterfunktionen kan den forenkles. Men den viser princippet.
|
Hvordan bygger man en drejeskive sammen med GT-Command, så den kan talestyres og så man kan automatisere driften og rotationen og sætte togveje, der involverer drejeskiven.
Sæt en sender på broen på drejskiven (f.eks på huset) og aktiver drejeskiven i loktabellen. Du kan nu indlægge små virtuelle blokke ved hver drejeskive afgang - forskudt - så kan drejeskiven standse lige nøjagtig på den afgang, du ønsker.
Se vedlagte pdf-dokument om selve drejeskive ombygningen.
|
Selv de enkleste ting på et automatiseret anlæg kræver lidt øvelse. I vedlagte dokument har vi vist hvordan man kan både talestyre og automatisere kørsel fra hovedspor til stikspor og samtidig låse for bagvedkørende tog. Der er naturligvis flere måder ar gøre det på. Her i et eksempel med to togs drift. Hvis man ikke vil automatisere lige nu, så kan man helt undlade tilbagemeldings modulet og har kun brug for magnetartikel dekoderen.
Se vedlagte pdf fil
|
1) Du har en ESU eller 60212 Märklin. Den hurtigste måde at forbinde den til PC'en på er via din router, så din PC ser 60212 gennem routeren. Vælg autosøgning i indstillingsvinduet Märklin Digital Central vær lidt tålmodig og se om ikke den kan selv. Vær sikker på at din ESU/60212 har afkrydset DHCP-feltet og dermed selv finder sin IP-adresse. 2) Er set-up sket rigtigt en gang vil GT-Command automatisk forbinde sig efterfølgende - god feature, du ser det nederst i hovedvinduet. 3) Du har sikkert mange tog og sporskifter. Lad være at editere dem i GOT en gang til. Brug "Spil", "Monitor" og "log aktiviteter" og "Automatisk læring", så får du hele dit system fra ESU/60212 skubbet ind i GOT og skal bare selv vælge navne og lave lidt justering 4) Kan du ikke finde et lok, eller ikke huske adressen eller sporskiftet og du ser det ikke vha ovenstående, så kør med det manuelt (skift hastighed og retning, mens du iagttager Monitor, den viser hvad GT-Command opfatter. og i lok ser du i feltet Hvor/Hvad f.eks L35, hvis adressen er 35. Så kan du selv sætte L35 ind med adresse 35 og navn og hastigheder i LOK-tabellen. 5) Virker mikrofonen?, sørg for at " Mik til" feltet er grønt, enten ved at du trykker F2 nogle gange eller ved at du når det er gult siger "Mikrofon til". Virker den stadig ikke (og det lille grønne felt ikke svinger), så har Windows ikke fat i mikrofonen og du skal ind i kontrol panelet og lave en opsætning og et valg af mikrofon under Lyde/Indspilning.
|
Mange brugere vil gerne forbinde deres PC'er direkte til Märklins Centralstation. Vi anbefaler ikke denne metode fordi den låser PC'en sammen med centralstationen og du skal skifte indstillinger på PC'en. Men det virker og her er hvordan du gør - de valgte IP-adresser er sat,
|
GT-Command indeholder 5 spil på et simpelt anlæg. Når først man bliver bidt af spillene så skal man prøve igen og igen for at få bedste score. Spillene er velgennemtænkte og som i ethvert spil er der regler, som måske skal udnyttes til det yderste. Hvis man alligevel skal køre for stærkt for at nå opgaven, så giver det mindre bøde med få passagerer/pakker end med mange. Du kan selv udvide spillene og ændre dem. Det kræver at du kan åbne spilfilen med en editor, f.eks notepad++. Spilfilen finder du under Games i GT-Command direktoriet. Kopier vores standard fil til en ny fil og lav de ændringer, der passer til din bane. I første omgang kun for et tog.
|
Efterhånden som flere kunder får prøvet GT-Command opstår mange gode ideer til hvordan produktet giver flere oplevelser. Her er blot nogle: - Brug automations delen når du tænder for/starter dit anlæg. Skriv en lille automation som sætter kørelys på, slukker/tænder alle de lyde, du vil have med, stil dine udgangstogveje, altsammen i et script. Nemt at lave og en stor hjælp. - Og tilsvarende når der er gået lidt ged i for mange lyde så lav en enkelt automation som slukker for dem alle. Stilhed er også rart. - Tognavne kan vælges meget frit. Fra release 2.0 kommer også kombinationsnavne med tal. Vælg navne som lydmæssigt ligger et stykke fra hinanden og som indeholder god lyd. Der er ikke meget lyd i et ”e”, men meget i et ”a” og et ”o”. Det klogt at prøve sig lidt frem. Det samme med tallene til sporskifter og signaler. Talværdier fra to til otte er normalt let genkendelige mens et og ni let bliver snappet af. - Du vil opleve at kunne styre med rigtig meget på en gang. Grænsen lægges ved om du har tilbagemeldinger hvor togene automatisk synkroniseres. Bruger du GT-Position kan du have lige så mange tilbagemeldingsblokke, som du vil - og ovenikøbet oven på hinanden. Du kan også bruge tradionelle tilbagemeldere, f.eks via Loconet eller S88.
|
På vedlagte link - se herunder - findes en god vejledning i at tilslutte en sporskiftedekoder 5211, som er en del brugt i DK. Ved tilslutning til GT-Command via f.eks en märklin centralstation 62212, 62213, eller 62214 - samme på en ESU eller intellibox - skal man gøre følgende: 1) Forbinde dit første sporskifte til 5211 som vist på tegningerne. Hvis du kun forsøger med 1 box til at begynde med skal du huske at tilslutte rød ledning også i E. Ellers får den kun adressen men ingen strøm til at skifte sporet. Dvs der skal skinnestrøm i brun og rød, rød er midterlederen. Og den ræde skal OGSÅ i E. 2) Isæt sporskiftets 3 ledninger i port 1, med den gule i midten og de to blå i rød og grøn. 3) Opret et sporskifte på f.eks 62212 med f.eks adresse 5. og giv den f.eks navnet T5. Sæt switchen på 5211 som vist på swichtegningen for adresse 5: switch 3, 5, 7 sættes on. Hvis du vil starte med digitaladresser for sporskifter et andet sted, hvilket kunne være anbefalelsesværdigt så de ikke er rodet sammen med togadresserne, så kan du f.eks begynde første sporskifte på digitaladresse 101 ved at sætte 7 on. Så oprettes adresse 101 i stedet for adresse 5 på 62212. 4) I GT-Command går du ind i enhedstabellen og skriver T5 ud for ID og skriver i det røde felt 5, og giver måske en forklaringstekst også 5) Husk at gemme i filmenuen. 6) Nu kan du tale sporskifte T5 i GT-Command: "Tango fem lige", "Tango fem drej" skifter sporskiftet. Hvis det arbejder modsat så ombyt de blå ledninger. www.digitaltog.dk
|
|
Nemt og Hurtigt |
|
Du har et LEGO(R) Tog Testlicens kort. Download Program Download LEGO tog layout til kørsel: Download Layout
Se & bestil produkter: Product Catalog
Få en GT-Command Testlicense: Test license
Nyhedsbrev tilmelding: Til venstre i menuen
Find Fejlen
 For enhver modeltogsentusiast er lednings- og kabelføring under anlægget en stor udfordring. Utallige er de ledningsbundter, som fra tid til anden skrottes, når anlægget bygges om. Og utallige er de fejlsøgninger hvor et problem skal findes blandt et virvar af ledninger, hvor man i længden ikke kunne holde farve, bundt, mærkning ajour. Men værst er vel, at rigtig mange entusiaster og rigtig mange unge synes, at det er for besværligt, og derfor kaster sig over alternativerne.
Stemmestyring virker med det samme og er uhyre effektivt. Om det er far, der har headset på, eller om det er børnene, eller måske bedstefar, så kører det normalt første gang.
Fra mobiltelefonerne har man dårlige erfaringer med stemmestyring. Der skal man selv indtale sine kommandoer og lære systemet "mit sprog". Gamesontrack GT-Command er anderledes. Vi bruger biblioteker, som allerede er indtalt af 1000-4000 mennesker fra hele landet. Gennem vores intelligente kommandosyntaks og en helt ny endpoint-detektor har vi optimeret genkendelsen, så enhver med tydelig tale kan tage et headset på hovedet og få systemet til at lystre. |
Læs mere |
Bedst som jeg sad i stuen kom min søde hustru farende ind: "Hvorfor kører dit tog på Märklin-banen, er du klar over, at det fræser rundt?". Jeg svarede bare "Rolig, Rolig nu, der er styr på det!" |
Læs mere |
Produktkatalog og prisliste: Produktkatalog.
Prøv GT-Command: Prøve.
Nyhedsbrev tilmelding: Til venstre i menuen
Find Fejlen
 For enhver modeltogsentusiast er lednings- og kabelføring under anlægget en stor udfordring. Utallige er de ledningsbundter, som fra tid til anden skrottes, når anlægget bygges om. Og utallige er de fejlsøgninger hvor et problem skal findes blandt et virvar af ledninger, hvor man i længden ikke kunne holde farve, bundt, mærkning ajour. Men værst er vel, at rigtig mange entusiaster og rigtig mange unge synes, at det er for besværligt, og derfor kaster sig over alternativerne.
|
Læs mere |
|
|